Desert cu mere coapte si fulgi de ovaz / Apple crisp

Apple crisp final

Odata cu toamna de afara care se face tot mai simtita, mi-a revenit pofta unui desert preferat cu mere, pe care il asociez mai ales cu vremea rece. De ce? Pentru ca se mananca foarte bine cald, gata scos din cuptor, cu inghetata de vanilie si pentru ca umple casa de arome imbietoare: scortisoara, mar copt, portocala.. Probabil ca multi dintre noi avem mere de la tara, aromate, dulci sau acrisoare care asteapta sa fie coapte si savurate! Partea buna la acest desert este ca il puteti face usor, cu cateva ingrediente de baza deloc pretentioase si fara nici un pic de migaleala. Practic si daca esti incepator in de-ale prajituritului, nu ai cum sa dai gres!

Ingrediente

pentru masurare se foloseste o cana de 250 ml

Pentru mere:
1,3 kg mere (aprox 7-8 mere mari) – pot fi de diferite feluri
coaja si zeama de la o portocala
coaja si zeama de la o jumatate de lamaie
1/2 cana zahar
2 linguri faina
1 lingurita scortisoara
un varf de cutit de nucsoara (atentie, aroma este foarte puternica, puneti doar un varf de cutit)

Pentru aluatul de deasupra:
1/2 cana faina
2 cani fulgi de ovaz
3 linguri de zahar brun
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare
100 g unt – (1/2 pachet) rece de la frigider – puteti inlocui cu margarina pt prajituri daca tineti post

Preparare

1. se taie merele bucati si se amesteca cu primele ingrediente: se pune mai intai zeama de lamaie si portocala peste mere iar apoi faina, zaharul, scortisoara si nucsoara.

Apple cr

2. se pune amestecul de mere intr-o tava (eu am folosit una patrata de 20 cm * 20 cm)

Applec
3. in acelasi bol in care ati avut merele, se amesteca restul ingredientelor uscate – faina, ovazul, praful de copt, scortisoara, sarea si zaharul. Apoi se adauga untul rece taiat cubulete si se amesteca cu mana pana se formeaza un aluat foarte faramicios.

Apple crisp.
4. se adauga amestecul faramicios peste mere si se da tava la cuptorul preincins la 190 grade pentru aproximativ 45 minute. Se serveste cald sau rece cu o cupa de inghetata de vanilie.

Apple crisp

Tips & Tricks

Puteti folosi mai multe tipuri de mere (mai dulci, mai acrisoare) pentru arome diferite.

Nu sariti peste portocala si nucsoara – ele vor adauga o aroma speciala si vor face dintr-un banal desert cu mere si fulgi de ovaz, un adevarat deliciu!

Aluatul de deasupra va ramane sfaramicios, nu se va fixa peste mere, deci nu va asteptati la o prajitura compacta. Cam asta e tot farmecul 🙂 Merele moi si coapte, iar invelisul crocant!

Leave a comment